Landgoed De Wilmersberg

Landgoed De Wilmersberg is gelegen op de flank van de stuwwal van Oldenzaal.

Landgoed De Wilmersberg is gelegen op de flank van de stuwwal van Oldenzaal. De geschiedenis van Landgoed De Wilmersberg, voorheen ‘t Nije Huss, voert eeuwen terug.
In 804 schonk Karel de Grote, erve ‘Nijenhuss’, samen met vijf andere hoeven uit de buurt, aan de Abdij te Werden aan de Ruhr om bij te dragen aan de kosten van missionarissenopleidingen. In Twente heerste de traditie dat de gebieden vernoemd werden naar de families die daar woonden of het beroep dat zij uitoefenden. Zo leefde er in ’t Nije Huss hoogstwaarschijnlijk een familie Nijhuis.

In de markenboeken uit 1440 wordt gesproken over erve De Wilmersberg. Na 1619 komt deze naam echter niet meer voor. Wel duikt sinds die tijd de combinatie Nijenhuis-Wilmersberg op. De veldnaam De Wilmersberg is wel altijd blijven bestaan. Aangenomen wordt dat het Nije Huss en De Wilmersberg in elkaar zijn opgegaan. Na 1689 werd het erve Nijenhuss gesplitst in twee hoeven, waarvan de tweede de naam ‘De Koppelboer’ kreeg.

In het gebied Oldenzaal – De Lutte was aan het begin van de twintigste eeuw vrijwel geen heuveltop te vinden zonder buitenhuis. Het gebied was in deze periode bijzonder geliefd bij textielfabrikanten. Opmerkelijk is dat men de buitenplaatsen ten oosten van de industriestad Oldenzaal liet aanleggen. Het was namelijk niet ondenkbaar dat de door de westenwind meegevoerde rook van de fabrieksschoorstenen in oostelijke richting voor overlast zou kunnen zorgen. Bij navraag bij de fabrikantenfamilies uit de omgeving bleek dat men bij de aanleg van de buitenplaatsen prioriteit stelde aan een fraaie ligging (op een heuveltop en uitkijkend over de omgeving). Eén van de fabrikantenfamilies was de familie Blijdenstein.

In 1913 kocht de heer J.B. Blijdenstein de gronden, maar door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd pas in 1920 begonnen met de bouw van de villa, welke werd ontworpen door de Naardense architect Kuipers. Vanaf 1923 werd villa ’t Nije Huss door de familie bewoond. De tuin werd aangelegd naar een ontwerp van de Amsterdamse tuin- en landschapsarchitect Copijn.

De inrichting van het landgoed is in 2005 naar ideeën van de Amsterdamse tuin- en landschapsarchitect Copijn door Landschap Overijssel in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Direct rond het hotel zijn in het glooiende landschap oorspronkelijke zichtlijnen te vinden. Verspreid over het landgoed staan veel bijzondere boomsoorten, waarvan velen hun oorsprong in het buitenland hebben. Veel bomen zijn op naam gebracht en voorzien van een bordje met Nederlandse en Latijnse benaming. Al wandelend over de paden komt u langs weilanden met bloemrijke hooilanden en drinkpoelen voor vee. Meanderende beken en sloten zorgen voor verrassende doorkijkjes en plekjes om even stil te genieten. Het veelzijdige landgoed is een eldorado voor veel planten en dieren. Voor u als bezoeker is dit een uniek stukje Twente waar u in alle rust van kunt genieten.

Landschap Overijssel
(De eigenaar van) Landgoed De Wilmersberg ondersteunt al jaren als Vriend het werk van Landschap Overijssel. Daardoor draagt Landgoed De Wilmersberg bij aan natuur & landschap in Overijssel. Landschap Overijssel heeft voor Landgoed De Wilmersberg het herstelplan van het landgoed gemaakt en uitgevoerd. Ook het reguliere beheer wordt door de stichting uitgevoerd. Meer weten? Kijk op www.landschapoverijssel.nl.

Agfra Holding B.V
Sinds 1995 is Landgoed De Wilmersberg eigendom van Agfra Holding B.V. (Ferdinand Fransen, voorheen eigenaar Arke Reizen). In de loop der jaren zijn er luxe hotelkamers bij gebouwd en werd een wellness centre aan het hotel toegevoegd met een overdekt zwembad, sauna, Turks stoombad en ruimtes voor diverse schoonheidsbehandelingen. Voor zowel zakelijke- als particuliere bijeenkomsten en evenementen werd het hotel uitgebreid met een aantal zalen. Vanaf 2010 werden de diverse ruimtes, kamers en gerenoveerd. In 2017 werden het zwembad en de SPA&Beauty gerenoveerd.
Meer informatie