Landgoed Voorlinden

Tuinen, museum en restaurant.

Buitenplaats Voorlinden
Gedurende de 17e eeuw ontstaan rond Den Haag verschillende buitenplaatsen. Zo ook Voorlinden.
In de 18e eeuw wordt het landgoed bewoond door de Portugese bankiersfamilie Lopes Suasso. Het landhuis staat dan nog aan de linkerkant van de huidige oprijlaan, ter hoogte van de huidige kassen en dienstwoningen.
Begin 19e eeuw wordt op Voorlinden een park in landschapsstijl aangelegd, naar ontwerp van J.D. Zocher sr (1791-1870) en later aangevuld door zijn zoon J.D. Zocher jr (1820-1915).
Wanneer Voorlinden in handen van jonkheer Ir. Hugo Loudon (1860-1941) komt, geeft deze in 1912 opdracht tot het bouwen van het huidige landhuis naar ontwerp van de Britse architect R.J. Johnston. Ook de omliggende tuin, met de kenmerkende geometrische indeling en gemetselde terrassen, is door Johnston ontworpen. De verschillende dienstwoningen, onder andere ‘Klein Voorlinden’ en de stallen op het landgoed heeft hij ook bedacht.
In dezelfde periode ontwerpt de landschapsarchitect Leonard Springer (1855-1940) opnieuw het landgoed en creëert nieuwe zichtlijnen. De combinatie van inheemse en exotische boomsoorten is van zijn hand.

Museum
De permanent geïnstalleerde werken in Museum Voorlinden zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven, je moet ze ondergaan.

Restaurant
Het monumentale landhuis in Engelse stijl is in 1912 als woonhuis gebouwd. Ruim honderd jaar later wordt de begane grond gebruikt voor het restaurant van Museum Voorlinden. Ook zonder museumticket bent u hier welkom.

Adres
Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar

Meer informatie